کتابخانه محلی است که در آن کتابها، نسخه های خطی، سایر متون برای استفاده-و نه برای فروش- نگاه داری میشوند. در حالیکه یک کتابخانه دیجیتالی بر پایه سیستم کامپیوتری می باشد که به گرد آوری، ذخیره سازی، سازماندهی، جستجو و توزیع مواد دیجیتالی برای دسترسی کاربر نهایی می پردازد. کتابخانه دیجیتالی فقط مجموعه ای از مواد الکترونیکی نمی باشد بلکه شامل یک واسطه مرورگر و فضا و جامعه مجازی نیز می باشد.
نسل بندی کتابخانه ها:
نسل اول : کتابخانه های سنتی Tratitional libraries
در این کتابخانه ها ، همه متون و مواد آموزشی و تحقیقی به صورت نسخه های چاپی در قرون گذشته بوده و انواع خدمات کتابداری چه خدمات داخلی مثل فهرست نویسی ، رده بندی و چه خدمات خارجی مثل ارتباط و ارایه خدمات به کاربران یا مبادله با دیگر کتابخانه ها به صورت دستی و توسط کتابدار انجام می شد.
نسل دوم : کتابخانه های ماشینی Automated libraries
در این کتابخانه ها ، از نظر نوع و ساختار کتاب ها و مواد آموزشی تفاوت چندانی با نسل اول وجود ندارد.به بیان دیگر ، در این نسل نیز کتاب ها و دیگر مواد به صورت نسخه های چاپی نگهداری می شود.هر چند ممکن است منابعی نیز به صورت نوار کاست ، فیلم ، ویدئو ، میکروفیلم و از این قبیل وجود داشته باشد.
نسل سوم : کتابخانه های الکترونیکی Electronic libraries
در این کتابخانه ها ، مواد آموزشی عمدتا به صورت الکترونیکی وجود دارند.
نسل چهارم : کتابخانه های دیجیتال Digital libraries
این کتابخانه ها ، موسسات یا سازمان هایی هستند که منابع مختلف شامل منابع انسانی و تجهیزات مورد نیاز برای ارایه ی خدمات کتابخانه ای مثل فهرست نویسی ، رده بندی ، اطلاع رسانی دیگر خدمات را با استفاده از شبکه های پرسرعت مهیا می سازد.
نسل پنجم : کتابخانه های مجازی Virtual libraries
کتابخانه های مجازی کتابخانه های بدون دیوار هستند.بدین معنی که منابع آن ها ، تنها بر روی وب موجود است .
منبع:
– سیروس پناهی.”کتابخانه مجازی و تفاوت های آن با کتابخانه های الکترونیکی و دیجیتالی”