تاریخچه سیستم عامل لینوکس و چگونگی به وجود آمدن آن:

باز میگردیم به سال ۱۹۹۱ میلادی زمانی که دانش و صنعت کامپیوتر پیشرفت خوبی داشت و سخت افزار کامپیوتر به حدی پیشرفت کرده بود که خود مردم هم انتظار آن را نداشتند و تقریباً هر فرد عادی می توانست یک کامپیوتر شخصی برای خود داشته باشد. با این حال باز کمبود هایی وجود داشت مخصوصاً این کمبود در بازار سیستم عامل بیشتر به چشم می خورد.

در آن زمان سیستم عامل dos روی کامپیوتر ها نصب می شد و کاربران  PC جز آن انتخاب دیگری نداشتند. اگرچه سیستم عامل os Mac روی کامپیوترهای اپل شرکت مکینتاش قرار داشت و بهتر به نظر می رسید اما به علت قیمت های نجومی آنها هر کسی نمی توانست از آنها استفاده کند و آن طور به نظر می رسید که این PC ها تنها برای افراد ثروتمند بودند. علاوه بر این سیستم عامل ها، سیستم عامل یونیکس بود، که آن هم به علت قیمت بالا طرفداران کمی داشت. در دسترس نبودن سورس این سیستم عامل ها  یکی از بزرگترین مشکلات آن دوره بود و شرکت ها و کمپانی ها به شدت از سورس برنامه ها مراقبت می کردند. راه حلی که در آن زمان مناسب به نظر می رسید استفاده از یک نوع یونیکس به نام مینیکس بود ، که سورس آن در ا ختیار کاربر بود که دانشجویان با استفاده ار آن فهمیدند که یک سیستم عامل چگونه مدیریت سیستم آنها را به عهده می گیرد. یکی از این داشجوها  “لینوس بِندیک توروالدز” بود، که در سال ۱۹۹۱ دانشجوی سال دوم رشته ی کامپیوتر در دانشگاه هلسینکی فنلاند بود و علاقه زیادی به نفوذ به شبکه های کامپیوتری داشت و همیشه کمبود یک سیستم عامل مناسب را احساس می کرد و سیستم عامل مینیکس به علت سرعت کم و مکث طولانی جواب گوی نیازهای او نبود، بنابراین دست به کار شد و با الهام گرفتن از کد مینیکس کار خود را آغاز  کرد و سرانجام در ۲۵ آگوست سال ۱۹۹۱ به نتایجی دست یافت که در آینده به تحولی بزرگ در دانش کامپیوتر و سیستم عامل تبدیل شد و سرانجام لینوکس به یکی از  به یکی از قدرتمندترین سیستم عامل ها تبدیل شد.

 ریشه ی لینوکس چیست؟

در واقع لینوکس توسعه یافته مینیکس می باشد چرا که لینوس با الهام گرفتن از کد مینیکس موفق به یافتن لینوکس شد  و مینیکس خود جزئی از سیستم عامل یونیکس است که هنوز هم یکی از پرطرفدارترین و قدرتمندترین سیستم عامل ها می باشد که معمولاً شبکه ها را بر مبنای آن قرار می دهند.

هسته ی لینوکس:

چیزی که از درجه  اهمیت برخوردار است هسته ی لینوکس می باشد. هر لینوکس دارای هسته ای است که قسمت های زیر را ارائه می دهد:

چند کاربره:

علاوه بر اینکه کاربر می تواند دارای حساب کاربری چندگانه بر روی لینوکس باشد، میتواند دارای چندین کاربر وارد شده به سیستم در آن واحد باشد. هر کاربر دارای محیط کاری مخصوص به خود می باشد که از چشم دیگر کاربران دور است. نحوه ی دسترسی کاربران به برنامه توسط مدیر سیستم صورت می گیرد. باید توجه داشت که هر کاربر نباید به تمامی برنامه های شبکه دستیابی داشته باشد.

چند منظوره:

این نرم افزار چند منظوره است و این بدان معنی می باشد که کاربر می تواند در یک لحظه از چندین برنامه در حال اجرا روی سیستم استفاده کند.

رابط گرافیکی کاربر:

سیستم X Windows یکی از قاب های انتخاب های قدرتمند کاری برای برنامه های گرافیکی در لینوکس می باشد. کاربر می تواند از محیط های گرافیکی همانند GNOME و KDE جهت انجام کارهای گرافیکی و اجرای برنامه های گرافیکی استفاده کند.

پشتیبانی از سخت افزار:

کاربر می تواند طوری این نرم افزار را پیکربندی کند تا بتواند از اکثر سخت افزارهایمتصل به کامپیوتر نهایت استفاده را ببرد. در زیر لیست کوچکی از کارت های پشتیبانی شونده قرار دارد:

–       کارت گرافیکی

–       کارت صوتی

–       ابزارهای پشتیبان گیر

–       CD-Writer , DVD , Floppy , CD-ROM

–       ابزارهای نوارگردان

–       کارت میکس

اتصال به شبکه:

برای اتصال کامپیوتر شامل لینوکس به اینترنت، لینوکس از کارت های شبکه NIC ، مودم ها و ابزارهای اتصال دیگر پشتیبانی می کند. لینوکس توانایی پشتیبانی از پروتکل های LAN را دارد.

سرویس دهنده شبکه:

لینوکس می تواند سرویس دهی شبکه را به عهده بگیرد. بسته های مختلف در دسترس، کاربر را قادر می سازد تا بتواند از لینوکس به عنوان:

–       سرویس دهنده ی چاپگر

–       سرویس دهنده ی فایل و …

پشتیبانی از برنامه های کاربردی:

به واسطه سازگاری با POSIX و چندین رابط برنامه سازی کاربردی، یک دامنه گسترده از نرم افزارهای اشتراکی و مجانی در لینوکس قابل دسترس می باشد.

سیستم فایل لینوکس:

  سیستم فایل سیستم‌عامل‌های مبتنی بر یونیکس و لینوکس بصورت یک درخت وارونه پیاده سازی شده است. در یونیکس و لینوکس دیگر شما چیزی به نام درایوهای A ، Cو …ندارید. تمام ابزارها و سیستم فایلها شاخه‌هایی از این درخت وارونه هستند. مرکز این درخت ریشه یا root نام دارد که بالاترین سطح سیستم فایل را تشکیل می‌دهد. زیر ریشه، پوشه‌هایی قرار دارند که سایر قسمت‌های سیستم فایل را تشکیل می‌دهند .

متغیرها در لینوکس:

۱ ) متغیر های سیستمی : توسط خود لینوکس ایجاد و نگهداری می شوند . این نوع متغیر ها با حروف بزرگ تعریف می شوند .

۲ ) متغیر های تعریف شده توسط کاربر(UDV) : توسط کاربر ایجاد و نگهداری می شوند . این نوع متغیر ها با حروف کوچک تعریف می شوند .

با توجه به مطالبی که گفته شد و ویژگی های مثبتی که برای لینوکس ارائه شد این طور به نظر می رسد که این نرم افزار همان طور که تا به حال پیشرفت خوبی داشته از این به بعد و در آینده نیز پیشرفت کرده و حرف اول را در دنیای سیستم عامل بزند. چرا که همواره کاربران کامپوتر به دنبال نرم افزارهایی هستند که هم متنوع باشد و یکنواخت و ثابت نباشد و هم کیفیت بالایی داشته باشد و هم به خوبی نیازهایشان را برطرف کند که لینوکس به خوبی همه ی این ویژگی ها را داراست و به همین دلیل است که طرفداران آن در مدت زمان کمی چند برابر شده اند.

 

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *