هر روز خبری جالب از دستاوردهای جدید فناوری چاپگرهای سه بعدی به گوش میرسد، اما هنوز هم پتانسیل واقعی این تکنولوژی، آن گونه که باید و شاید آشکار نشده و کاربردهای متعدد آن مورد آزمایش قرار نگرفتهاند. دست کم میتوان گفت کارنامهی حضور هر چند کوتاه این فناوری در عرصهی پزشکی، تا بدین جا پربار و قابل قبول بوده است.با نگاهی به جراحیهای صورت گرفته در سالهای اخیر و به ویژه سال ۲۰۱۴، این نکته به خوبی مشهود است که ظرفیتهای غیرقابل انکار این فناوری جدید، راهی متفاوت پیش پای پزشکان، متخصصان و جراحان گذاشته و زندگی بیماران را دستخوش تحولی مثبت کرده است. پیش از این شاید سرنوشت بیمارانی که در ادامه به وضعیتشان خواهم پرداخت، به گونهای دیگر رغم خورده و زندگی روی سخت خود را به آنها نشان میداد.
اما امروز به لطف این فناوری والدینی بابت نجات جان فرزندشان اشک شوق ریختهاند، پیرمردی از قطع عضو نجات یافته است، مردی دوباره میتواند حرف بزند و نوجوانانی با امید و روی پاهای خود، به سوی آینده گام برمیدارند. تغییراتی مثبت که شاید تنها انسانهای درگیر مشکلات این چنینی، قادر به درک کامل آن باشند.
در ادامه به هفت زندگی تأثیر گرفته از چاپگرهای سه بعدی نگاهی خواهیم داشت. هر چند شاید پیش از این هم در قالب مطالب پزشکی در زومیت، به آنها اشاره شده باشد، ولی مرور مجددشان خالی از لطف نخواهد بود.
جایگزینی آروارهی فوقانی
اوایل سال جاری، یک مرد هندی ۴۱ ساله بخشی از آروارهی فوقانی خود را به دلیل ابتلا به سرطان از دست داد. اوضاع زمانی رو به وخامت نهاد که ۶ هفته بعد و به دلیل استفاده از پرتودرمانی، وضعیت آروارهی این مرد به مراتب بدتر شده و او را دچار تحلیل رفتگی و قفل شدن آرواره کرد. این وضعیت حتی روی توانایی او برای باز کردن دهانش نیز تأثیری منفی گذاشته بود.
در اینجا بود که متخصصان به سراغ چاپگر سه بعدی رفته و با استفاده از سی تی اسکن، آروارهی جدیدی مناسب با چهره این فرد، طراحی کردند. در ابتدا یک مدل اولیه از دهان او ساخته شد و سپس با استفاده از چاپگر سه بعدی و موم، قالبگیری اولیه صورت گرفت. دندانها در این مدل اولیه جایگزین شده و در خاتمه این نمونه سه بعدی، محکم و آماده استفاده شد.
در تکمیل این روش درمان، مدل نهایی در دهان این مرد جاسازی شده و به او کمک کرد که دیگر بار بجود، فرودهد، دهان خود را باز و بسته کرده وصحبت کند و در نهایت او با شادی اعلام کرد که همه چیز برای او رو به بهبود است.
ساخت یک جمجمهی جدید
وقتی یک زن ۲۲ ساله دچار مشکلی حاد شد که منجر به ضخیم شدن جمجمه او گشته بود، پزشکان و متخصصان مرکز دانشگاه پزشکی اوترخت (Utrecht) به این نتیجه رسیدند که استفاده از ایمپلنت در شرایط کنونی ضروری است. البته پیش از این تصمیم، بخشهایی از جمجمهی این خانم برداشته شده بود تا فشار داخل جمجمهای کاهش یافته و از آسیب دیدگی بافت مغز جلوگیری شود.
از آنجایی که ایمپلنتهای معمول جوابگوی این مشکل نبود، متخصصان با یک شرکت استرالیایی که در زمینهی ساخت ایمپلنت فعالیت میکرد همکاری کرده و نسخهی سه بعدی جمجمهی بیمار را با استفاده از فناوری چاپگرهای سهبعدی و تهیه یک مدل اولیه تولید کردند. این جمجمهی جدید به تدریج باعث بهبود مشکلات، کاهش فشار درون جمجمهای و در نهایت بهبود عملکردهای مغزی بیمار شده و روند درمان او را سرعت بخشید.
منبع gizmag