کامپیوترهایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند در مواردی همچون منطق اعداد قدرت خارقالعادهای دارند، اما در مقابل در حوزههای دیگر همچون تشخیص و شناسایی تصاویر و شنیدهها که از نظر ما بسیار ساده به نظر میرسند، عملکرد چندان خوبی ندارند. آیبیام امیدوار است با تراشهی سیناپس (SyNAPSE) این نقطهی ضعف را نیز برطرف کند.کامپیوترهای امروزی در انجام محاسبات مربوط به منطق اعداد بسیار پرقدرت عمل میکنند اما پردازشهای مربوط به تشخیص عناصر موجود در یک تصویر یا تشخیص کلمات در یک صدا کار چندان سادهای نیست و با وجود توسعهی چنین سیستمهایی، دانشمندان مجبور به اختصاص منابع عظیم سختافزاری بهمنظور برآورده کردن قدرت مورد نیاز برای چنین پردازشهایی هستند. اختصاص منابع سختافزاری نیازمند انرژی بسیار بالایی است، در حالی که مغز انسان قادر است مسالهی مشابه را در زمان کوتاهتر و با صرف انرژی کمتری که میتوان آن را با انرژی مورد نیاز یک لامپ کممصرف قیاس کرد، حل کند.
آیبیام که از سردرمداران تولید انواع سوپرکامپیوترها بوده و به نوعی در لبهی دانش رایانه حرکت میکند، در تلاش است فاصلهی موجود بین مغز انسانها و کامپیوترها را از نظر پردازشهایی که به آن اشاره کردیم، کاهش دهد. این کمپانی سعی دارد تراشهای را با الگوبرداری از مغز بیولوژیک انسان تولید کند. آیبیام تراشهی سیناپس را در ماه آگوست معرفی کرد. این تراشه براساس الگوی شبکههای عصبی موجود در مغز انسان توسعه یافته است. سیناپس در مواردی که تراشههای کنونی در آن عملکرد قابل قبولی دارند، چندان قدرتمند نیست، اما در مقابل برای شناسایی الگوها و پردازش تصاویر و صداها بهینهسازی شده است. تراشهی سیناپس اندازهای برابر یک تمبر دارد و انرژی تولید شده توسط یک باتری کوچک شبیه نمونههایی که در سمعک مورد استفاده قرار میگیرد، برای تغذیهی این تراشه کافی است. آیبیام مدعی شده که سیناپس قادر است قدرتی شبیه توانایی مغز انسان را به انواع ابزارها همچون گوشیهایهوشمند و روباتها ببخشید. آیبیام برای عرضهی یک کیت توسعه در ابتدای سال ۲۰۱۵ برنامهریزی کرده است. هدف این کمپانی ایجاد امکانی برای دانشآموزان، محققان و توسعهدهندگان بهمنظور آزمایش محصول جدید آیبیام و نوع جدید پردازشی است که این کمپانی آن را شکل داده است. سیناپس در قالب یک بورد با سایز تقریبی یک گوشیهوشمند عرضه خواهد شد که تراشهی سیناپس در قلب آن جا گرفته است. ماژولهای ارتباطی نیز برای وصل کردن دوربین و سایر ابزارها روی این بورد پیشبینی شده است. دارمندرا موزا، محقق ارشد بخش پردازشهای الهام گرفته از مغز انسان در آیبیام در خصوص این تراشه میگوید:
این حوزه از دانش پردازندهها پتانسیل بالایی برای میزبانی از انواع پروژههای خلاقانه دارد. فعالیت در این حوزه نیازمند تفکر تازهای است، چراکه مفاهیم مورد استفاده در این تراشه متفاوت از مسائلی است که در پردازندههای معمول به آنها پرداخته میشود.
به گفتهی موزا، تراشهی سیناپس میتواند منجر به پیشرفتهای بزرگی در زمینهی پردازشهای حسی در گوشیهایهوشمند شود. پردازش حسی به نوعی از پردازشهای عصبی اطلاق میشود که با استفاده از آن رایانهها قادرند همچون انسانها با دیدن و شنیدن و احساس محیط به وضعیت پیرامون خود پی ببرند. برای مثال یک گوشیهوشمند را تصور کنید که پس از قرار گرفتن در یک محیط قادر است تشخیص دهد که در کجا حضور دارد و شما در حال انجام چه کاری هستید. پردازش حسی پتانسیل بالایی دارد و میتوان از آن در کاربردهای دیگری نیز استفاده کرد که از جملهی آن میتوان به جمعآوری اطلاعات از محیط پیرامون در زمان فعال بودن سیستم ناوبری هوشمند خودرو اشاره کرد که میتواند با گردآوری اطلاعات از محیط پیرامون، امنیت حرکت خودرو را بیشتر کند.
منبعthe guardian